Arabia tuo keittiöihin laatua

Suomalaiset arvostavat keittiössään laatua. Arabia on yksi suomalaisten keittiöistä löytyvä merkki. Se on klassinen suomalainen merkki, jonka historia ulottuu 1800-luvulle asti. Merkki on uskollinen ajattoman kauniille ja omintakeisille kuvioinneilleen, jotka hurmaavat käyttäjän. Arabia on palkittu useilla eri muotoilupalkinnoilla ja se on yksi arvostetuimmista suomalaisista merkeistä. Oli sisustustyylisi mikä tahansa, löytyy Arabian mallistosta varmasti mieluinen astia, joka on kaiken lisäksi käytännöllinen.

Arabia tuo keittiöihin laatua

Astiajätin historia

Arabia perustettiin jo vuonna 1873, ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiönä. Tehdas rakennutettiin Helsingissä sijaitsevalle Arabia-nimiselle tontille. Tuotanto aloitettiin vuonna 1874. Arabian esimmäinen suomalaisesta paikkakunnasta nimensä saanut astiasto oli nimeltään Helsingfors.  Arabia Aktiefabrisk perustettiin vuonna 1885. Tämän jälkeen tuotantokapasiteetti nousi reippaasti 1890-luvulla. Tuotteille oli kysyntää. Yritys oli ruotsalaisomistuksessa vuoteen 1916 saakka, kunnes se siirtyi suomalaisten omistukseen. Suomalaisomistuksessa yritys kasvoi huimaa vauhtia ja siitä tuli pian Pohjoismaiden suurin yritys. Tehdas ehti oli jonkin aikaa jopa koko Euroopan suurin posliinitehdas. Arabia palkittiin kultamitalilla vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä.

Wärtsilä Oy toimi Arabian omistajana vuosien 1947 ja 1990 välisen ajan. Tämän jälkeen Hackman ehti toimia omistajana, mutta kyseisestä yrityksestä irtautunut Iittala Group on tämän hetken omistaja, ollen samalla Fiskarsin omistuksen alaisena. Vuonna 2013 Arabian tehdas juhli 140-vuotissyntymäpäiväänsä. Tämän kunniaksi julkaistiin 12 erilaisen juhlalautasen kokoelma. Arabia sai uuden logon ja pohjaleiman vuonna 2014. Vuodesta 2016 eteenpäin Arabian tuotantoa ei suoriteta enää Suomessa, vaan tuotteet tuotetaan ulkomailla.

Tuotteet

Arabian tuotteiden suunnittelussa otetaan huomioon käytännöllisyys, laatu ja kauneus. Tuotteet eivät ole suunniteltu ainoastaan juhlaan, vaan ne sopivat myös kaikkeen arjen käyttöön. Arabian astiat kestävät vuosikymmenestä toiseen. Suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti käytännöllisyys ja kauniit astiat eivät esimerkiksi ole liian pieniä ja posliini on laadukasta. Monet pitävät Arabiassa juuri sen vaihtelevien kuva-aiheiden vuoksi. Arabia mainostaakin itseään lauseella “kattaa koko elämän”. Kuuluisa Muumi-astiasto lanseerattiin vuonna 1990, vaikka ensimmäiset Muumi-astiat valmistettiinkin jo 50-luvulla. Muumi-astiat ovat todella monen suomalaisen keräilykohde ja monien harvinaisten Muumi-mukien arvo on kohonnut jopa satoihin tai tuhansiin euroihin. Muumimukeja on suunniteltu yhteensä 93 kappaletta. Muumi-astioita ei valmisteta Suomessa, vaan Thaimaassa. Ainoastaan muutamat satunnaiset koristelut saatetaan tehdä Suomessa. Muumi-astioiden kuvat ovat alunperin Muumien luojien, Tove ja Lars Janssonin, käsialaa. Kuvat päätyivät kuitenkin alunperin mukeja koristamaan Tove Slotten panostuksella. Kuvia on täydennetty ja sovitettu, jotta ne sopisivat hyvin astioihin. Slotte on myös piirtänyt lisää hahmoja täydentääkseen astioiden kuvitusta. Arabian tuotevalikoimaan kuuluu runsaasti erilaisia astioita, kuten tarjoilukulhot, kannut, padat, kahvikupit, pullalautaset, ruokalautaset ja kermakot. Astioita koristaa toinen toistaan upeammat kuvioinnit, jotka ovat eri suunnittelijoiden käsialaa. Astioita on sekä hillittyjä yksivärisiä että värikkäitä, suurella kuvalla varustettuja. Siksi niistä löytyykin jokaisen tyyliin sopiva astiasto. Arabian astiat tunnistaa helposti niiden pohjasta löytyvästä leimasta.

Tuotteet

Arabia on valmistanut keittiöastioiden lisäksi myös esimerkiksi saniteettitilojen tuotteita, kuten wc-pönttöjä ja lavuaareja. Wc-pönttöjen valmistus aloitettiin vuonna 1874 ja tuolloin laadukkaille pöntöille oli tarvetta, sillä Helsingissä rakennettiin runsaasti kerrostaloja. Lisäksi Arabia oli Pohjoismaiden ainut saniteettitiloihin sopivan posliinin valmistaja. Kysyntää siis riitti ja ammattitaidolla rakennettiin pönttöjä, jotka ovat edelleen arvostettuja. Arabian pöntöt muuttuivat IDO-merkkisiksi vuonna 1992.Tämän päivän IDO:t rakennetaan täsmälleen samoista raaka-aineista kuin tuolloinkin. Toki valmistustavat ovat muuttuneet. Laadusta pidetään huolta ja tuotantoa on tehostettu huomattavasti ottamalla käyttöön robotit. Pönttöjä valmistetaankin vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä.

Comments are closed.