Ekoystävälliset tuotteet, joilla muovitavarat kannattaa korvata

Ekoystävälliset tuotteet, joilla muovitavarat kannattaa korvata

Muovista on jo pitkään valmistettu kaikenlaisia tuotteita, joilla arkea voidaan helpottaa. Tällaisia ovat esimerkiksi tiskiharjat, pullot ja kaikenlaiset kanisterit ja purkit. Muovista on helppo valmistaa mitä vain, mutta sillä on haittapuolensa. Muovia joutuu luontoon ja jopa ihmisten ruokalautasille päivittäin, ympäri maailman. Myös eläimet kärsivät esimerkiksi mereen joutuneiden muoviroskien vuoksi. Kaiken tämän vuoksi muovin käyttöä tulisi vähentää ympäri maailman niin paljon kuin se suinkin on mahdollista. Muunmuassa seuraavat tuotteet kannattaa vaihtaa ekologisiin.

Keittiön muovitavarat

Keittiöstä löytyy monenlaisia käyttötavaroita, jotka on valmistettu muovista. Esimerkiksi kauhat ja paistinlastat ovat tällaisia. Muovi kestää tässä käytössä vain jonkin aikaa ja kun käyttöikä on loppu, heitetään tuote roskiin ja uusi ostetaan tilalle. Muovin sijaan tällaisissa välineissä kannattaa suosia puuta. Se on moneltakin kannalta keittiöön sopiva materiaali. Puusta voidaan valmistaa myös voiveitset, tiskiharjat, suodatinpussi- ja veitsitelineet ja erilaiset purkit, joissa voi säilyttää vaikkapa aterimia. Kun puinen tuote halutaan vaihtaa uuteen, voidaan puu kierrättää tai polttaa. Puu on maatuva luonnonmateriaali, toisin kuin muovi.Mainitsimme tiskiharjan. Nykyään on yrityksiä, jotka ovat keskittyneet juuri ekologisiin tuotteisiin ja markkinoille onkin tullut puusta ja bambusta valmistettuja tiski- ja muita harjoja. Myös hammasharjan saa näistä materiaaleista.

Muovipussit ovat haitta ympäristölle

Muovipussit ovat maailman yleisin muovijäte. Niiden käyttöikä on hyvin lyhyt – jopa vain pari minuuttia. Ostaessasi kaupasta hedelmiä, ei niille ole pakko valita tarjolla olevaa läpinäkyvää muovipussia, vaan voit joko valita kaupan muista vaihtoehdoista tai voit kantaa mukanasi omaa pussia. Tämän päivän trendi onkin käyttää virkattua hedelmäpussia. Myös muille ostoksille myydään lähes joka kaupassa kestokasseja, joita voi kantaa mukanaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Muovipussien lisäksi pillit ovat yksi luonnolle vaaraa aiheuttavista muovituotteista. Pillejä on löytynyt mm. kalojen ja muiden merenelävien vatsoista ympäri maailman. EU kieltää muovipillit, kertakäyttöastiat ja muoviset vanupuikot vuonna 2021. Muovipillien sijaan on viisaampaa käyttää paperipillejä. Vastoin yleistä luuloa, paperipilli kestää kylmässä vedessä vähintään vuorokauden. Kertakäyttöastiat valmistetaan usein muovista. Niitä käytetään yleensä kerran, jonka jälkeen ne heitetään pois. Niillekin on olemassa puiset vastineet, jotka ovat paljon ympäristöystävällisempi valinta kuin perinteinen muovi.

Lasi

Lasi on kemikaaliton aine, jota voidaan käyttää monenlaiseen pakkaamiseen. Sen hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen hygieenisyys ja se, ettei siitä irtoa kuumennettaessakaan mitään myrkkyjä ruuan sekaan. Lasia voidaan kierrättää ja Suomessa on runsaasti lasinkeräyspisteitä, jonne omat lasiastiat voi palauttaa. Lasin huonoihin puoliin kuuluu toki sen rikkoutumisalttius. Lasia ei kuitenkaan voi käyttää kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi lasten juomapulloiksi ne eivät sovellu sen vuoksi, että ne voivat rikkoutua. Muovipullon tilalle on kehitetty useitakin ekologisia vaihtoehtoja. Yksi näistä on teräspullo. Niitä myydään myös lapsille ja Suomestakin niitä saa erilaisilla kuoseilla. Pullo ei varmasti rikkoudu eikä siitä irtoa juomaan kemikaaleja. Teräspullon huonoihin puoliin kuuluu sen kuumentuminen juoman lämpöiseksi. Kylmän veden kanssa tämä ei kuitenkaan ole ongelma.

Retap-juomapullo

Yksi vaihtoehto muoviselle juomapullolle on Retap-juomapullo, joka on valmistettu erikoiskestävästä lasista. Pullon päälle saa halutessaan ostaa varmuuden vuoksi suojapussin. Valittavana on valikoima erivärisiä, kumisia korkkeja, joilla pullosta saa persoonallisen ja erottuvan. Pullot ja korkit ovat täysin ftalaatti- ja BPA-vapaita. Pullo on suunniteltu siten, että se ei rikkoudu kaatuessaan, vaan kaatuu pyöreän muotonsa ansiosta pehmeästi. Retapin lisäksi ekologisia pulloja kehitellään koko ajan muovipullojen korvaajiksi.

Comments are closed.