Suomalainen muotoilu on kauneudessaan ja kestävyydessään aivan omaa luokkaansa

Suomi tunnetaan maailmalla paitsi saunasta ja sisusta, myös muotoilusta. Suomalainen design on arvossaan myös kansainvälisesti, aina klassikoista uusiin ja raikkaisiin tulokkaisiin. Suomalaisessa muotoilussa kiehtoo ainakin taiteen ja luonnon yhdistäminen sekä nykyään myös uuden teknologian hyödyntäminen. Innovatiivisuus on aina ollut muotoilun keskiössä.

Suomalainen muotoilu on kauneudessaan ja kestävyydessään aivan omaa luokkaansa

Suomalaisella muotoilulla onkin pitkät perinteet, sillä Suomen Taideteollisuusyhdistys perustettiin jo vuonna 1875. Myöhemmin yhdistys on pitänyt yllä mm. Taideteollista korkeakoulua, joka edelleen on muotoilun kärkikoulutuspaikka. Vuonna 2007 arvostettu Business Week -lehti valitsi Taideteollisen korkeakoulun yhdeksi maailman parhaimmista muotoiluun keskittyneistä yliopistoista. Ei siis ihme, että maastamme ovat lähtöisin monet ikoniset tuotteet Aalto-maljakosta Pallotuoliin ja Muumi-mukeihin. Suomalaisen muotoilun kulta-aika osui 1950- ja 60- luvuille, jolloin suuria nimiä olivat Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck ja Alvar Aalto. Vaikka nämä muotoilijamestarit ovat edelleen arvostettuja, löytyy Suomesta myös vakuuttava uusi muotoilun sukupolvi.

Iittalan lasiesineet ovat erottamaton osa suomalaista muotoiluperinnettä

Iittala tunnetaan erityisesti lasiesineistään sekä ajattomasta muotoilusta. Iittalan astiat ovatkin monessa suomalaisessa kodissa sulassa sovussa sekä arki- että juhlakäytössä. Iittalalle ovat suunnitelleet tuotteita ainakin Alvar ja Aino Aalto, Kaj Franck, Gunnel Nyman, Timo Sarpaneva sekä Tapio Wirkkala. Nykyään Iittala pitää johtopaikkaa pohjoismaisilla keramiikka- ja lasimarkkinoilla. Yksi ikonisimmista suomalaisista muotoilutuotteista on tietenkin Aalto-maljakko. Maljakoita valmistetaan Iittalan tehtaalla edelleen päivittäin ja kyseessä on vankkaa ammattitaitoa vaativa prosessi. Yhden maljakon valmistamiseen vaaditaan seitsemän käsityöläisen työpanosta, 12 eri työvaihetta ja 1100 celsiuksen lämpötila. Yhteensä maljakon valmistus kestää 10 tuntia. Ei siis ihme, että Aalto-maljakko on säilynyt vuodesta toiseen suosittuna merkkipäivälahjana ja kuuluu suomalaisten kotien vakiovarusteisiin. Meillä Iittalan lasit ovat päivittäisessä käytössä ja hieman juhlavampiin hetkiin säästetyt Essence-viinilasit ilahduttavat persoonallisella muotokielellään joka kerta. Kivituikut tuovat tunnelmaa pimeämpiin vuodenaikoihin.

Iittalan lasiesineet ovat erottamaton osa suomalaista muotoiluperinnettä

Marimekko aloitti suomalaisten tekstiilien maailmanvalloituksen

Marimekko on edelleen Suomen menestynein tekstiili- ja designvaateyritys maailmalla. Marimekon vaatteita on nähty mm. Jackie Kennedyn yllä ja myymälöitä löytyy maailman arvostetuimpien kauppakatujen varsilta. Marimekon valikoimiin kuuluvat laadukkaat kankaat ja kodintekstiilit, vaatteet, laukut ja asusteet. Kuosit ovat raikkaita, rohkeita ja värikkäitä. Marimekko on kautta historiansa tullut tunnetuksi siitä, että yritys ottaa listoilleen ennakkoluulottomasti nuoria, mielenkiintoisia suunnittelijoita, jotka jatkavat ja kehittävät Marimekon perinteitä. Marimekon tarina alkoi jo vuonna 1949, kun Armi Ratia ja hänen miehensä Viljo aloittivat kankaanpainannan. Tarkoituksena oli aluksi myydä vain kankaita, mutta kun kankaat esiteltiin muutamaa vuotta myöhemmin muotinäytöksessä mallien päällä, revittiin vaatteet melkein kirjaimellisesti mallien päältä. Marimekon vaatteille oli siis selkeästi kysyntää ja Ratiat tarttuivat tilaisuuteen. Marimekon ikoniset kuosit, kuten Unikko, Kivet ja Jokapoika tunnetaan hyvin jokaisessa suomalaisessa kodissa. Meiltä löytyy niin tasaraitapyyhkeitä, Marimekon lakanoita kuin Siirtolapuutarha-verhotkin, vain muutamia mainitakseni.

Artek on suomalaisen modernismin lippulaiva

Vuonna 1935 perustettu Artek oli nuorten idealistien kokoonpano, samalla kun 1920-luvulla alkunsa saanut modernistinen muotoilu eli kukoistuskauttaan. Nimenä Artek on sanojen taide ja teknologia yhdistelmä. Perustajajäseniin kuuluneet Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl halusivat suunnitella huonekaluja, jotka tukisivat nykyaikaista asuntokulttuuria. Tämän idean Artek on säilyttänyt tähän päivään asti ja yritys tunnetaan edelleen yhtenä innovatiivisimmista muotoilualan tekijöistä. Artekin ikoniset tuotteet ovat vakiinnuttaneet vuosien varrella paikkansa suomidesignin keskiössä. Valikoimaan kuuluu niin huonekaluja, valaisimia kuin sisustustuotteitakin, joiden suunnittelijoina ovat toimineet niin suomalaiset mestarit kuin tunnetut kansainväliset muotoilijatkin. Artekin periaatteina ovat alusta asti olleet selkeys, käytännöllisyys ja kaunis yksinkertaisuus. Artekilta meiltä löytyy valkopintainen keittiönpöytä, jota aluksi pidin riskialttiina valintana lapsiperheeseen. Kokemus on kuitenkin opettanut, että laatu näkyy tässäkin ja tahrat ovat lähteneet sujuvasti pinnasta ja pöytä on kestänyt mainiosti arkielämää.

Artek on suomalaisen modernismin lippulaiva

Suomessa design-esineetkin sopivat päivittäiseen käyttöön

Suomalaisessa designissa erityisen mukavaa on se, että esineet suunnitellaan käyttöä varten. Suomalaiskodeista löytyy suuri määrä designiksi luokiteltavaa lasitavaraa, huonekaluja ja kankaita, joiden suunnitteluun ja valmistukseen on käytetty vankkaa ammattitaitoa ja visuaalista silmää. Juuri siksi niitä ei ole tarkoitettukaan piilotettaviksi kaappiin ja käytettäviksi vain pyhäpäivinä, vaan toimivina osina arkea. Itse nautin kauniiden esineiden tuomasta arjen luksuksesta. Arkiruoka maistuu paremmalta tyylikkäiltä lautasilta ja sisustuksessa Marimekon verhot tuovat vahvasti oman leimansa. Laadukkaat ja kauniit lakanat ja pyyhkeet kestävät aikaa, tyylikkäät ja omaleimaiset huonekalut ovat sekä helppohoitoisia että kauniita.

Olen vahvasti sen kannalla, että myös design-esineiden on kestettävä käyttöä, ellei kyse ole pelkästään taide-esineistä. Tällaisiin esineisiin olen valmis myös sijoittamaan hieman enemmän, sillä ne tuovat minulle iloa päivittäin ja kestävät sekä aikaa että käyttöä. Teen kotona aivan arkisia asioita, kuten ruokailen pienten lasten kanssa, teen töitä kotitoimistossa, katselen sarjoja Ruutu.fi:stä, pelaan Pokerstarsissa ja viikonloppuisin rauhoitun jopa paperisen Helsingin Sanomien ääreen, mutta kaikki tämä tuottaa vielä enemmän iloa kauniissa ympäristössä.

Suomessa design-esineetkin sopivat päivittäiseen käyttöön

Olen myös huomannut, että esimerkiksi valkoinen Artekin pöytä on yllättävän helppo puhdistaa lasten ruokasotkuista ja toimii tietokonepöytänä. Iittalan lasit kestävät vuodesta toiseen konepesua ja satunnaista kolhimista. Arabian lautaset kulkevat meillä jo kolmannessa polvessa. Suomalainen design on todellista arjen luksusta. Erityisesti sen rooli on korostunut, kun perheemme on asunut muutamaan otteeseen ulkomailla. Silloin on ollut erityisen ihanaa syksyn pimetessä sytyttää Kivi-tuikut ikkunalaudalle ja ihastella, kuinka ajattomia esineitä kotimaasta tuleekaan. Tällä hetkellä haaveissa olisi vielä Eero Aarnion suunnittelema pallotuoli, joka on kirjastoissa kokeiltuna ollut koko perheen suosikki. Hintaa tällä kaunottarella on kuitenkin sen verran, että säästää täytyy vielä muutama vuosi. Uskon kuitenkin, että myös tämä design-esine on lopulta laadultaan ja kestävyydeltään hintansa arvoinen.

Comments are closed.