Suomalainen Nokia, kuuluisa ympäri maailman

Kaikkialla maailmassa tiedetään, mikä on Nokia. Sen matkapuhelinten suosio oli todella ainutkertaista ja joitakin puhelinmalleja myydään edelleen. Monissa köyhimmissä maissa on tänäkin päivänä liikkeellä hyvinkin vanhoja Nokian puhelinmalleja. Moni ei kuitenkaan tiedä, että Nokia on alun perin täysin suomalainen yritys, tai sitä, että sen menestystarina alkoi kumisaappaiden valmistuksella.Monet ihmiset ympäri maailman kuitenkin tuntevat edes osan Nokian tarinasta ja suomalainen voi matkoillaan usein törmätä tietämykseen Nokiasta varsinkin mainitessaan olevansa Suomesta kotoisin. Nokian todellista Suomi-aikaa kuvasivat vuodet, jolloin niiden osista voisi löytyä merkintä Made in Finland. Valitettavasti kustannusten säästämiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi valmistus vietiin ulkomaille jo vuosia sitten.

Lyhyt historia

Mennään kuitenkin ajassa hieman taaksepäin. Aikaan, jolloin ei osattu vielä edes kuvitella mitään matkapuhelimista tai tietokoneista. Eduard Polón oli suomalainen yritysjohtaja. Hänen omistamansa ja johtamansa Suomen Gummitehdas loi yhtymän, joka on nykyiseltä nimeltään Nokia Oyj. Hän oli kiireinen yritysjohtaja ja bisnesmies. Hän oli aktiivinen Venäjän suurvallan vastustaja ja nimesikin kumituotteet Nokiaksi sen takia, että nimi erottuisi tarpeeksi vahvasti venäläisistä kilpailijoistaan.

Nokia historia

20-luvulla tapahtui paljon. Yhtiö laajensi kumituotteiden valmistustaan ja sen kuuluisimmiksi tuotteiksi tulivatkin kumisaappaat ja autonrenkaat. Se osti myös Suomen Kaapelitehdas Oy:n, joka valmisti erilaisia puhelin- ja lennätinkaapeleita. Jo näin varhain alkoi myös Nokian matka kohti puhelimien valmistusta. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan vielä ollut mitenkään tunnettu yritys maailmalla, paitsi Venäjällä sitä seurattiin tarkasti, sillä se oli mahdollinen kilpailija muille samankaltaisille tuotteille Venäjällä. Nokian elektroniikkateollisuus alkoi kehittää erilaisia ensimmäisiä markkinoille tuotavia puhelimia. VHF-puhelinta alettiin myymään vuonna 1964 ja sitä käytettiin Suomessa pelastuslaitoksen ja armeijan tehtävissä. 70-luvun lopussa Nokia ja Salora perustivat yhteisen radiopuhelinyhtiö Mobiran. Jo 80-luvun alussa ensimmäinen matkapuhelin Mobira Senator julkaistiin ja se toimi NMT-verkossa. Se painoi melkein kilon ja oli erittäin kallis, mutta sitä myytiin jonkun verran myös maailman markkinoille, etenkin Pohjoismaihin.Nokiaa alkoi kiinnostaa maailman markkinat ja silloinen pääjohtaja Kari Kairamo ajoikin tätä asiaa eteenpäin hyvin aktiivisesti. 90-luvulla Nokia päätti keskittyä pääasiassa matkapuhelimiin, niiden verkkotuotteisiin ja muihin tietoliikennealan järjestelmiin. Sen toimintaan kuului myös tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden kehittäminen ja valmistaminen. Pikkuhiljaa se luopui muista toiminnoistaan ja keskittyi pelkästään matkapuhelimien valmistukseen.

Nokian nousu maailman maineeseen ja siitä putoaminen

Jorma Ollilan toimiessa Nokian pääjohtajana alkoi sen todellinen nousu maailman suurimmaksi ja johtavaksi matkapuhelinyhtiöksi. Kun matkapuhelinten määrä ja suosio alkoi 90-luvulla kasvaa ympäri maailman, oli Nokia valmiina tarjoamaan uusinta ja parhainta tekniikkaa maailmanmarkkinoille. Tänä päivänäkin puhutaan, kuinka nämä ensimmäiset Nokian puhelinmallit olivat uskomattoman kestäviä ja hyvälaatuisia. Vuosituhannen vaihde oli Nokian kulta-aikaa. Se oli noussut maailman huippunimeksi matkapuhelinten valmistajana. Sen liikevaihto oli huimat 223 miljardia euroa. Se työllisti todella suuren määrän ihmisiä, ei pelkästään Suomessa vaan maailmanlaajuisesti. Se oli jo ohittanut toisen suuren matkapuhelinvalmistajan, Motorolan, markkinoillaan. Sen puhelimia ostettiin ennätysmäärät ja se osasi seurata hyvin aikaansa erilaisten trendien ja puhelinmallien markkinoille tuomisessa.Kuitenkin kaikki menestystarinat päättyvät aikanaan. On vaikea tarkkaan sanoa, mikä Nokialla meni pieleen. 2000-luvulla tapahtui paljon, sen markkina-asema pysyi edelleen vakaana, mutta monet uudistukset alkoivat näkyä sen toiminnassa. Toiset sanovat, että vuonna 2004 tehty organisaatiouudistus johti Nokian laskuun ja toiset arvioivat sen yhdistymis- yrityksien tuottaneen ongelmia. Nykyään Nokialla on vielä jäljellä muuta toimintaa, mutta matkapuhelimia se ei enää valmista. Se tullaan kuitenkin aina muistamaan yhtenä matkapuhelinten edelläkävijänä omalla aikakaudellaan ja sen tarina on ehdottomasti jäänyt historiankirjoihin.

Comments are closed.