Suomalainen villiruoka hurmaa maailmalla

Suomalainen ruoka saattaa tuntua meistä itsestämme tavalliselta ja joskus tylsältäkin, mutta maailmalla suomalainen ja skandinaavinen keittiö on nyt trendien huipulla. Lähi- ja villiruokabuumi on osaltaan nostanut suomalaisen ruoan houkuttelevuutta, eikä turhaan, sillä kasvaahan metsissämme montaa eri superfoodia. Erityisesti riista, sienet, marjat ja luonnonkala herättävät kiinnostusta ulkomailla. Tosin pohjoismaisten naapuriemme mielestä suomalainen ruoka on lähinnä outoa, mutta niin ajattelevat suomalaisetkin naapureistaan. Tosiasiassa kaikilla Pohjoismailla on omat vahvuutensa ja tämä auttaa pohjustamaan menestystä maailmalla. Yhteistä Pohjoismaiselle keittiölle ovat puhtaat ja maistuvat raaka-aineet, joiden raikkaat maut pääsevät annoksissa hyvin esille.

Suomalainen villiruoka hurmaa maailmalla

Villiruokaa markkinoidaan Koillismaalla

Koillismaalla riittää suomalaisen ruoan raaka-aineita ja ei ole ihme, että juuri täällä on päätetty ryhtyä määrätietoisesti markkinoimaan metsän antimia myös ulkomaalaisille. Ensisijaisena tavoitteena on houkutella lisää matkailijoita poikkeamaan Kuusamon alueelle, mutta yritykset ovat avoimia myös villiruoan viennille. Villiruokaprojektissa on mukana 50 yritystä kaupan, matkailun, alkutuotannon ja elintarviketuotannon saralta. Projektin ensivaiheessa kohderyhmänä ovat Keski-Euroopasta Koillismaalle saapuvat matkailijat, joille halutaan tarjota puhdasta ja laadukasta arkiruokaa, kuten riistaa, marjoja ja kalaa suoraan Suomen luonnosta.


Villiruokaa markkinoidaan Koillismaalla

Ruoka tarjotaan tarinoiden kera. Vaikka suomalaiset ovat tottuneet mahdollisuuteen hankkia laadukasta ruokaa omasta luonnosta, on tämä monelle vierailijalle todella eksoottinen ja mieleenpainuva kokemus. Villiruokaelämykseen kuuluu Kuusamossa olennaisesti se, että turisti voivat halutessaan osallistua ruoan hankintaan eli heille tarjotaan mahdollisuutta lähteä pilkille, verkkoja kokemaan tai nuottakalastamaan. Ruoka voidaan valmistaa ravintolan keittiön lisäksi mm. avotulella luonnossa, jolloin maittava ateria valmistuu suoraan vieraan silmien edessä.

Suomalaista ruokaa pidetään maailmalla terveellisenä

Sen lisäksi, että suomalainen ja skandinaavinen ruoka tuntuu maistuvan ulkomaalaisille vieraille, toimii konsepti myös maailmalle vietynä. Esimerkiksi amerikkalaiset ovat jo vuosia sitten oppineet ostamaan lihapullia ja näkkileipää Ikeasta, mutta viime vuosina marketeista on alkanut löytyä myös suomalaisia tuotteita. Esimerkiksi ruisleipää pidetään erittäin terveellisenä vaihtoehtona paikalliselle vaalealle leivälle ja suuret luontaistuotekaupat ovatkin ottaneet sen innolla valikoimiinsa. Monissa suurissa kaupungeissa kuten New Yorkissa ja maan pääkaupungissa Washingtonissa toimii suomalainen ravintola, jossa pääsee nauttimaan niin lohikeittoa kuin mustikkapiirakkaakin. Suomalaisuus kiinnostaa ja siihen liittyy myös paljon eksotiikkaa. Suomalaiset tuotteet sopivat mainiosti kasvavaan terveystrendiin.

Suomalaista ruokaa pidetään maailmalla terveellisenä

Erityisesti suurissa maissa suomalaisten tuotteiden on haastavaa erottautua muiden Pohjoismaiden herkuista, mutta toisaalta se ei välttämättä ole edes tarpeellista. Maat saavat vetoapua toisiltaan ja kaikki hyötyvät, kun Skandinavia kiinnostaa. Ja se kiinnostaa. Arvostettu Michelin on innostunut ensimmäistä kertaa julkaisemaan ravintolaoppaan, joka on omistettu kokonaan Pohjoismaiden kaupungeille. Guide Michelinin johtaja Michael Ellis toteaa, että pohjoismaisten ravintoloiden yksinkertaiset, mutta hienostuneet ruokalajit vetoavat nyt ravintolayleisöön. Myös Ellis muistuttaa lähiruoan arvosta ja kehuu, että Pohjoismaat ovat onnistuneet tekemään jälleen trendikkäiksi jo kertaalleen unohdetut kasvikset ja juurekset.

Muut pohjoismaalaiset vierastavat eniten suomalaista ruokaa

Suomalaiset itse ovat toki sitä mieltä, että juuri suomalainen ruoka on Pohjoismaiden parasta. Muiden Pohjoismaiden asukkaat ovat asiasta hieman eri mieltä, sillä he äänestivät suomalaisen ruoan Pohjolan oudoimmaksi Hotels.comin laajassa kyselyssä. Suomalaiset kertoivat kyselyssä tarjoavansa vierailleen ainakin poronkäristystä ja muikkuja. Moni kertoi tarjoavansa lisäksi karjalanpiirakoita – munavoilla höystettynä tietenkin. Mämmi herättää huomiota pääsiäisen tienoilla aina ulkomaita myöten, mutta tätä perinneherkkua suomalaiset harvemmin tarjoavat ulkomaisille vierailleen. Sen sijaan salmiakin maistattaminen on jo lähes pakollinen ohjelmanumero suomalaisten vieraillessa ulkomailla tai ulkomaalaisten vieraiden tullessa kylään. Toiseksi eniten suomalaisten makuun oli kyselyn mukaan tanskalainen keittiö ja vähiten suomalaisia miellyttävät norjalaiset perinneruoat.

 

 

Comments are closed.