Suomalaisen vaatesuunnittelun uusi sukupolvi vakuuttaa osaamisellaan

Suomalaiset uuden polven vaatesuunnittelijat ovat aiempaa rohkeampia kokeilemaan uutta niin suunnittelussa kuin materiaaleissakin ja tulokset kiehtovia. Kotimaassa muotiluomukset eivät vielä käy yhtä helposti kaupaksi, mutta ulkomailla kysyntä on kovaa. Tekijät tulevat ilahduttavan erilaisista taustoista ja kansainvälisyys näkyy suunnittelussa, samoin kuin suunnittelijoiden arvomaailma. Nuoret suunnittelijat eivät kaihda kovaa työtä tai riskien ottoa ja tämä resepti tuntuu toimivan moitteettomasti. Huumorintaju ja leikkisyys kruunaavat mallistot.

Mannisto.co yhdistää omaperäisiä materiaaleja ja toimivia vaatemalleja

Julia Männistö on suunnittelija Mannisto.co-vaatemerkin takana. Männistö syntyjään kolumbialainen, mutta kasvanut Helsingissä. Hän on suorittanut opintonsa Aalto-yliopistossa, mutta jatkoi maisteriopintoja vaatesuunnitteluun keskittyneessä huippuyliopistossa Central Saint Martinsissa Pariisissa. Pariisin vuodet opettivat hänelle rohkeutta tehdä asiat omalla tyylillä. Suuri vaikutus oli myös opettajalla, muoti-ikoni Bernhard Willhelmilla, joka on itsekin tullut tunnetuksi mielikuvituksellisista printeistään sekä omaperäisistä leikkauksistaan. Männistön vankka koulutustausta sekä rohkeus ovat osoittautuneet toimivaksi yhdistelmäksi, sillä vasta vuonna 2015 perustettu Mannisto.co on noussut jo kovaan maineeseen sekä Suomessa että maan rajojen ulkopuolella.

Mannisto.co yhdistää omaperäisiä materiaaleja ja toimivia vaatemalleja

Mannisto.co-vaatemallistojen perustana toimivat erilaiset kokeelliset materiaalit sekä käsityönä valmistetut printit. Tarkoituksena on aina luoda käytettävyydeltään hyvä perusvaate, mutta materiaalina voi olla vaikkapa sekoitus kahdeksaa eri kangasta, kuten uudessa miestenmallistossa. Julia Männistö on saanut töistään kehuvaa palautetta varsin kunnioitettavilta muotiguruilta, kuten Givenchyn suunnittelijalta Riccardo Tisciltä ja Voguen entiseltä päätoimittajalta Carine Roitfeldiltä. Tällä hetkellä Männistö pyörittää omaa suunnittelustudiotaan Turussa vanhassa kutomossa, jossa syntyvät samalla ideat yhä hurjempiin ja hauskempiin mallistoihin.

AALTO tarjoaa suomalais-ranskalaista ysäriestetiikkaa

AALTO International on suomalais-pariisilainen naistenvaatemerkki, jonka takapiruna toimii Tuomas Merikoski. Merikoski on kartuttanut osaamistaan ammattikorkeakoulussa Wetterhoffissa ja Pariisin muoti-instituutissa Insitut Franais de la Modessa. Sittemmin Merikoski on työskennellyt niin Givenchyllä kuin Louis Vuittonilllakin, kunnes siirtyi luotsaamaan omaa vaatemerkkiään. Merikosken mallistossa on nähtävissä viittauksia 1980- ja -90 -luvun nuorisokulttuuriin ja vaatteet ovat mielenkiintoinen ja toimiva yhdistelmä käytännöllisyyttä, trendikkyyttä ja nostalgiaa. AALTOn vaatteita myydään Pohjoismaissa ainoastaan Helsingissä Fredrikinkadulla.


AALTO tarjoaa suomalais-ranskalaista ysäriestetiikkaa

Onar luottaa kestävään suunnitteluun

Suomalais-kreikkalainen Irene Kostas luotsaa molemmista kotimaistaan vaikutteita ottanut Onar-merkkiä. Kreikaksi Onar kääntyy uneksi tai unelmaksi. Onarin valikoima koostuu asusteista ja vaatteista, joiden materiaalina on käytetty merinolampaan ja toscananlampaan villaa. Onarin kaikki tuotteet valmistetaan mahdollisimman ekologisesti ja valmistajina toimivat sekä suomalaiset että kreikkalaiset käsityöläiset. Tuotteet värjätään tekniikalla, jossa ei käytetä lainkaan kromia, sillä tämä on ympäristön kannalta kestävämpi tapa kuin perinteinen värjäys. Vaatteet ovat iloisia ja värikkäitä, erottuen katukuvassa jo kauas. Toisin kuin monissa muissa näyttävissä muotiluomuksisssa, Onarin vaatteet ovat materiaalinsa puolesta todella lämpimiä.

Onar luottaa kestävään suunnitteluun

 

Onarin tuotteita on nähty niin Pariisin kuin New Yorkinkin muotiviikoilla. Vaatteita on myydään merkin omassa liikkeessä Helsingissä, mutta lisäksi ulkomailla nimekkäimmät tavaratalot ja putiikit ovat innostuneet ottamaan tuotteita valikoimiinsa. Onarin tyyli, värikkyys, ekologisuus ja eettisyys iskee monella tavoin suoraan ajan hermoon.

Rolf Ekroth suunnittelee vaatteita nuorille kaupunkilaismiehille

Entinen pokeriammattilainen Rolf Ekroth teki urallaan täyskäännöksen yli kolmekymppisenä ja ryhtyi vaatesuunnittelijaksi. Rohkeus palkittiin jo ennen kuin Ekroth ehti valmistua Aalto-yliopistosta, sillä vuonna 2015 hänet palkittiin vuoden nuorena suunnittelijana. Ekrothin mallistot on suunniteltu miehille ja hän vaatteissaan hän yhdistelee urheiluvaatteita ja katumuotia. Tyylille on selvästi ollut tilausta urbaanien nuorten miesten parissa. Ekroth tunnetaan mielenkiintoisista materiaaleistaan, sillä hän suosii erityisesti polttopainettuja devore-kankaita, joiden avulla vaatteisiin luodaan läpinäkyvin kohtia. Lisäksi materiaalina toimii denim sekä erilaiset sekoitepinnat.

Rolf Ekroth suunnittelee vaatteita nuorille kaupunkilaismiehille

 

 

Comments are closed.