Suomalaiset kasvisruokatuotteet kiinnostavat laajasti

Suomalaiset ruokatuotteet kiinnostavat maailmalla ja monessa maailman metropolissa nautitaan mm. ruisleivästä ja vitamiinipitoisista suomalaisista marjoista. Nyt uudeksi hitiksi ja vientituotteeksi povataan lihaa korvaavia kasvistuotteita, joista ainakin nyhtökaura ja härkis ovat saaneet ruokamarkkinat kuumentumaan. Nämä uutuudet ovat suomalaisten kehittämiä ja kehittelyprosessissa on otettu vahvasti huomioon myös ekologisuus.

Kasvipohjaisten tuotteiden myynti on kasvanut tasaiseen tahtiin ja tämä näkyy myös viljelyssä. Esimerkiksi härkäpapua viljellään Suomessa jo saman verran kuin perunaa ja viljelyala kasvoikin edellisvuoteen verrattuna yli 20 prosenttia. Kasvun odotetaan jatkuvan, sillä kasvisvaihtoehdoille riittää kysyntää kaupan hyllyillä. Tosin härkäpavun suurin menekki on edelleen eläinten rehuna. Kesä on hieman vähentänyt sekä Härkiksen että nyhtökauran kysyntää, mutta tätä kauppiaat pitävät normaalina vaihteluna. Sekä S-ryhmästä että K-kaupoista kerrotaan, että uudet tuotteet ovat vakiinnuttaneet paikkansa nimenomaan arkiruokien joukossa ja uskovat kysynnän kasvavan jälleen, kun syksy saapuu ja normaali arki jatkuu. Molemmista tuotteista on odotettavissa myös uusia makuja kuluttajien kokeiltaviksi.

Nyhtökaura kehitettiin täsmälliseen tarpeeseen

Nyhtökauran takana on kaksi helsinkiläisnaista. Maija Itkosella on takanaan värikäs työhistoria mm. muusikkona, muotoilijana ja start up -yrittäjänä. Itkonen kaipaili elämäänsä uutta yritysprojektia ja silmäili eri vaihtoehtoja. Sattumalta hänen eteensä osui New York Times -lehden artikkeli lihan korvikkeeksi kehitetyistä kasvisproteiineista ja niiden hurjasta suosiosta. Hän innostui ajatuksesta kehittää lihalle jokin kätevä ja kotimainen korvike arkiseen ruokailuun. Tähän hän tarvitsi kuitenkin oikean yhteistyökumppanin.

Nyhtökaura kehitettiin täsmälliseen tarpeeseen

Itkonen sai houkuteltua ideaan mukaan kauratutkija Reetta Kivelän, jonka kanssa oli ystävystynyt jo aiemmin. Kivelä oli itsekin kasvissyöjä ja hän oli kaivannut jo pidemmän aikaa vaihtoehtoa tofulle ja pavuille. Hän työskenteli tutkijana Fazerilla ja oli keskittynyt jo graduaiheessaan kauraan. Kivelä innostui Itkosen ideasta, olihan hän haaveillut jo lapsena oman tehtaan pyörittämisestä. Kaksi naista päättivät selkeästä työnjaosta ja yhdistivät voimansa. Kivelä jäi työstään vuorotteluvapaalle ja alkoi kehittää sopivaa tuotetta kaurasta, Itkonen alkoi hankkia rahoittajia ja yhteistyökumppaneita. Samalla he perustivat yhteisen yrityksen, Gold & Green Foodsin.

Sijoittajat innolla mukaan

Itkonen sai pian huomata, ettei hän ollut innostuksensa kanssa yksin, sillä projektista kiinnostuneita rahoittajia alkoi löytyä saman tien. Ensimmäisten joukossa nyhtökauran kehittelyä lähtivät tukemaan nimekkäät sijoittajat Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta. Tuotteen markkinointia auttoi myös se, että kotimaisen kauravalmisteen tuotantoketju on täysin läpinäkyvä ja helppo kartoittaa, joka tekee siitä vahvan kilpailijan esimerkiksi soijalle. Kaura on myös nimenomaan pohjoisten kansojen valttikortti, sillä meille tutun kasvin kasvattamista ei hallita kovinkaan monessa maailmankolkassa. Ei siis ihme, että myös suomalainen kauratutkimus on huipputasolla.

Helppoa, kasvipohjaista arkiruokaa

Helppoa, kasvipohjaista arkiruokaa

Nyhtökauran ideana oli alusta olla tuote, joka sopisi nimenomaan arkikäyttöön ja olisi kaikkien saatavilla. Tuotteesta haluttiin sellainen, että se olisi yhtä helppo napata iltaruoan raaka-aineeksi kuin jauhelihapakettikin. Siksi sitä ei haluttu nostaa gourmet- tai luomuhyllyjen kätköön. Idea toimi ja nyhtökauratrendi otti saman tien tuulta alleen. Useiden kuukausien ajan lanseeraamisen jälkeen tuote oli jatkuvasti loppu kaupoista. Itkonen ja Kivelä tekivät sopimukset kaikkien suurimpien kauppaketjujen kanssa, joten nyhtökaura lähti heti laajaan levitykseen. Tuote on herättänyt runsaasti huomiota myös kansainvälisesti ja siitä toivotaankin Suomelle pitkäikäistä menestystarinaa.

Nyhtökauran jalanjäljissä Suomessa innostuttiin kehittämään myös muita kasvisvaihtoehtoja, josta toiseksi kuuluisin lienee tällä hetkellä härkäpapuvalmiste Härkis. Härkiksen valmistajana toimii Verso Foods ja tuote on eteläpohjalaista alkuperää. Itse härkäpavut tulevat Jalasjärveltä ja niitä luvataan riittävän. Verso Foods on hankkinut patentin kehittämälleen härkäpapurouheelle, josta myös Härkis on johdettu.

 

Comments are closed.