Tunnetuimmat suomalaiset keksinnöt

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun ajattelet suomalaisia keksintöjä? Tuleeko mieleesi joku tietty tuote? Onko jokin asia minkä miellät hyvin suomalaiseksi, kuten Fiskarsin sakset tai suomalaisen saunan? Suomen Keksijä Liiton mukaan Suomi on yltänyt 10-15 vuoden ajan kärkikymmenikköön kansainvälisissä vertailuissa, kun tarkastellaan patenttien myöntämis määrää per asukas. Eli Suomi sijoittuu oikein hyvin myös kansainvälisesti arvioituna.

Varmasti ensimmäisenä monille tuleekin mieleen ainakin äitiyspakkaus. Tuo pieni laatikko, jonka sisällä on paljon hyödyllisiä tarvikkeita uuden tulokkaan saapumista varten. Äitiyspakkaus, joka on niin suosittu, että sitä myydään myös ulkomaille ja monet sen sisältämät tuotteet ovat keräilijöiden haaveissa. Mutta mitä muuta sitä voisi olla sellaista, mikä on hyvin suomalaista ja Suomessa keksittyä? Kouluruokailu sellaisena kuin se on, on yksi näistä asioista. Samoin Gefilus -tuotteet sekä ksylitoli, eli koivusokeri, kuuluvat monen arkeen, niin Suomessa kuin ulkomailla. Ksylitolin ohella myös Pansuola on tunnettu keksintö. Suola, joka sisältää vähemmän natriumia, mutta siihen on lisätty kaliumia, magnesiumia ja lysiiniä. Toisaalta ei voida sivuuttaa myöskään Nyhtökauraa, eli 2015 markkinoille ilmestynyttä lisäaineetonta kauraan perustuvaa kasviproteiinin lähdettä.

Suomi, tuhansien järvien ja lukuisten metsien maa. Maa, jossa vaihtelevat neljä vuodenaikaa. On luonnollista, että Suomessa on kehitetty niin puumuovikomposiitti kuin voima aaltopahvi. Mutta tietenkin myös paperikone ja jäänmurtaja ansaitsevat tulla mainituiksi. Hyvin arkisia, mutta tarpeellisia asioita. Vapaa-ajallamme teemme sitä mistä nautimme. Toiset käyvät kalastamassa, ja tietämättä, että Vaappu-uistin Rapala OY:ltä on Lauri Rapalan kehittämä ja nykyisin maailmanlaajuisestikin tunnettu. Toiset taas pelaavat muun muassa klassikko peli Afrikan Tähteä, joka puolestaan on Kari Mannerlan kehittämä lautapeli.

Keksintöjä, jotka erityisesti valtasivat maailman

Keksintöjä, jotka erityisesti valtasivat maailman

Keksintöjä, jotka erityisesti valtasivat maailman

Mutta jos ajattelemme tunnetuimpia suomalaisia keksintöjä, niin pakko silloin on mainita Nokian kännykät. Oman aikansa mahtavin tuote, jota vielä tänä päivänäkin moni sekä suomalainen että ulkomaalainen ajattelee japanilaiseksi tuotteeksi. Mutta eihän siitä pääse yli eikä ympäri, että Nokia oli aikanaan yksi mahtavimpia keksintöjä. Nokiasta ja kännyköistä pääsemmekin mukavasti seuraavaan keksintöön. Nimittäin tekstiviesteihin. Idean niistä esitti Postin ja Telelaitoksen järjestelmäsuunnittelija Matti Makkonen 1984.  Ja jo 1990 luvun alussa tekstiviestit sisältäneet GSM-palvelut avattiinkin. Makkonen ei kuitenkaan koskaan patentoinut keksintöään vaatimattomana miehenä.

Näin pääsemmekin matkapuhelimista ja tekstiviesteistä seuraavaan aiheeseen nimittäin Linuxiin. Eli Linus Torvaldsin vuonna 1992 kehittämään käyttöjärjestelmään. Kyseistä käyttöjärjestelmää hyödynnetään yhä muun muassa Android laitteissa ja televisioissa. Maailmalla hyvin tunnettuihin suomalaisiin keksintöihin kuuluu myös Molotovin cocktail. Monelle tuo keksintö lienee tuttu, mutta moni mieltää sen olevan jostain muualta. Keksintö on tehty talvisodan aikana, kun kaikki mahdollinen oli käytettävä puolustukseen. Nykyisin kyseisen coctailin tietävät monet niin peleistä kuin elokuvista sekä historiasta. Mitä muuta voisi olla sellaista, mikä on suomalainen keksintö,  sekä tunnettu?  Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyvä ABLOY lukko. Vuonna 1907 kehitetty ensimmäin ABLOY lukko oli aikansa ainoa lukko, jonka tiirikoiminen ei ollut mahdollista. Mitä muuta löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista?  No melkein jokaisesta, ellei jokaisesta, löytyy myös astiankuivauskaappi. Suomalaisille niin normaali ja tuttu varuste lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa. Vuosina 1944–1945 kehitetty kaappi on iskostunut suomalaisiin koteihin vankasti. dMitä vielä voisi olla? Ainakin sykemittari, jonka ensimmäisenä kehitti Seppo Säynäjäkangas. Vuonna 1975 Säynäjäkangas haki patentin keksinnölleen. Nykyisin sydämen sykkeen mittaus kuuluu urheilijoiden vakiotoimiin. Entäpä Benecol, kolesterolia vähentävä margariini? Kauppoihin se ilmestyi jo vuonna 1995. Sen kolesterolia alentava vaikutus perustuu kasvistanoliesteriin, joka on kuin onkin suomalaiseen keksintö. Nykyään Benecol on maailmanlaajuisesti tunnettu ja sitä on kliinisesti tutkittu 70 tutkimuksessa.

Comments are closed.