Vaihtoehtoinen turismi

Viime aikoina isona puheenaiheena on ollut turismi, lentomatkustaminen ja niiden vaikutukset ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutos uhkaa joka paikkaa, joten jokaisesta paikasta on pyrittävä karsimaan mahdollisimman paljon, jotta ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä.

Vaihtoehtoinen turismi

 

Ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen, jotta maapallomme säilyy myös tuleville sukupolville. Tässä asiassa matkustaminen ja sen ekologisuus on ollut isona keskustelemisen aiheena. Matkustamisesta ja turismista yritetään tehdä ympäristöystävällisempää. Tässä asiassa isoimpana muutoksena on ollut lentomatkustamisen vähentäminen ja vastuullinen vaihtoehtoinen turismi. Nämä kaksi asiaa määrittelevät nykyaikaisen vastuullisen turismin. Nykypäivänä matkustamisessa ja turismissa on otettava huomioon vaihtoehtoiset mallit matkustaa ilman, että se aiheuttaa liian suurta kuormitusta mihinkään suuntaan. Tämä on erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe. Kuitenkin, aina tulee huomioida erilaiset tilanteet ja esimerkiksi kaikki eivät pysty lentomatkustamista vähentämään esimerkiksi työn takia.

Mikä sitten on vastuullista turismia?

Vastuullista turismia on matkustaa mahdollisimman kunnioittavasti paikallisia asukkaita ja paikallista luontoa kohtaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseisestä kohteesta ei oteta pelkkiä hyötyjä irti. Tämä saattaa olla vaikea ja hyvinkin moniulotteinen asia, jonka jokainen voi tulkita omalla tavallaan. Pääasiana kuitenkin on se että käyttäytyy kohdemaassa samalla tavalla kuin käyttäytyisi kotonaan. Ellei jopa paremminkin, nimittäin silloin ollaan itse vieraana toisten paikassa. Määritelmään voidaan liittää kaikki kunnioittamisesta, takaisin antamisesta, roskaamisesta, eläimistön ja luonnon kunnioittamisesta löytyvät asiat. Nämä määrittelevät vastuullisen turismin. Vastuullinen turisti ottaa huomioon kaiken yllä mainitun matkustaessaan. Kunnioittamisella tarkoitetaan paikallisten tapojen kunnioittamista, jolloin matkustaessa käyttäydytään paikallisten tapojen mukaan. On hyvin yleistä, että matkustaessa rentoudutaan kunnolla. Rentoutumiseen liittyy usein myös hyvin paljon alkoholi, jolloin pitää mielessä, että örvellystä ja huonoja käytöstapoja ei hyväksytä missään paikassa. Takaisin antamisella voi ajatella sen, että turistina käytät palveluita. Nämä palvelut antavat paikalliselle väestölle elinehdon, jonka takia onkin erittäin tärkeää pyrkiä käyttämään nimenomaan paikallisten palveluita. Kuitenkin muistaen myös, että vaikka kohdemaa olisikin köyhä, niin se ei kuitenkaan ole ilmainen. Eli toisin sanoin, älä yritä saada tingittyä palveluita alihintaan.

Turistina ollessa on myös hyvin tärkeää kunnioittaa paikallista luontoa ja sen eläimistöä. Tähän kuuluu muun muassa se, että luontoa ei roskata. Mikään roska ei edes ulkomailla kuulu muualle kuin roskikseen, jolloin rannalle jätetyt tupakantumpit aiheuttavat haittaa paikalliselle luonnolle. Toinen tärkeä asia on eläimistö. Eri paikoissa maailmalla saattaa elää hyvinkin mielenkiintoisia ja eksoottisia eläimiä, joita kuitenkin pitää aina kunnioittaa. Sääntönä on, että villieläimet eivät ole lemmikkejä. Villieläimiä ei kuulu paijata tai koskea. Tuskin itsekkään haluat, että jokainen ohikulkija tulee sinua koskemaan. Tätä listaa noudattamalla pystyt omalla matkustamisellasi olemaan vastuullinen, ekologinen ja kunnioittava turisti.

Mitä sitten on vaihtoehtoinen turismi?

Kuten tekstistä käykin ilmi, niin nykypäivänä lentomatkustaminen on yksi isoimmista saasteista maapallolle. Tällöin vaihtoehtoisena matkustamisena on pyrkiä matkustamaan ilman lentokonetta, käyttäen esimerkiksi junaa. Juna on tällä hetkellä kaikkein ekologisin matkustusmuoto, joten sen käyttöä kannattaa suosia. Usein monelta jääkin huomaamatta se, että miten kaunis meidän oma kotimaamme onkaan. Suomesta löytyy vaikka kuinka paljon mielenkiintoisia kaupunki- ja luontokohteita, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Tällöin voi vaihtoehtona lentomatkustamiselle olla kotimaan sisäinen matkustaminen. Mikä olisikaan rentouttavampaa, kuin lähetä Lappiin keskelle luontoa nauttimaan syksyn ruskasta? Kotimaan sisäinen turismi on erittäin hyvä vaihtoehto etelän massaturismille, jolloin on mahdollista päästä rentoutumaan ilman ympärillä pyörivää turismilaumaa. Ja mikä parasta, kohteessa puhutaan jopa omaa äidinkieltäsi, joten englanninharjoitukset voi tällä kertaa jättää välistä.

Mitä sitten on vaihtoehtoinen turismi?

Comments are closed.